26 Mart 2013 Salı

WordPress 3.5 İle Gelen Yenilikler!

wordpress-3-5


Sadece birkaç gün önce ingilizce versiyonunun yayına girdiği WordPress’in 3.5 sürümünün ardından bugün bizi Türkçe versiyonu da karşıladı. Sabırsızlıkla beklediğimiz bu sürümün sabah saatlerinde çıkmasının ardından sitelerimizi biz de hemen 3.5 sürümüne güncelledik. Aslına bakarsanız her ne kadar WordPress güncellemelerinin duyuran bir yazı yazmayı sevmesem de bu yazıyı aslında bir duyuru olarak değil bir değerlendirme olarak yazıyorum. Bu yazımızda yeni sürüm ile neler geldi ne gibi değişiklikler var bunlara göz gezdireceğiz.
Aslına bakarsanız admin panelimizde görünüm olarak çok yeni değişiklikler yok. Sadece yazı eklerken gözümüze çarpan şey, yer alan butonların grafiklerinde değişiklik yoluna gidilmiş. Yeni yazı ekleme kısmındaki Ortam Ekle bölümü de yenilenmiş. Ortam Ekle ile açılan ekran daha büyük ki aslında bunun temel amacı yeni görsel sistemle eklediğiniz resimlere daha kolay ulaşabilmeniz, onları daha iyi tanıyabilmeniz. Evet, burada bu konuda değişiklikler var. Seçtiğiniz yazıya eklenmiş veya tüm site çapında ortam kütüphanesinde bulunan tüm resimlerin ufak ufak görünüşleri bu geniş ekranda karşınızda olacak. Böylelikle eklediğiniz resimler rahatça tanıyabilecek, eskiden eklediğiniz yüzlerce resim, grafik arasında daha kolay dolaşabileceksiniz.

wordpress-yeni

Admin panelinin görünümü farklı tür ekranlar için de uygun hale getirilmiş. Küçük, büyük, yüksek kaliteli veya değil, her türlü ekranda en iyi görüntüyü verebilmesi amaçlanmış. Ayrıca belirttiklerine göre retina ekranlı MacBook Pro’lar için de uygun ve güzel hale getirilmiş.
Gelelim belki de en sevdiğim yeniliğe: galeri oluşturma. Yukarıdaki gibi çeşitli resimlerimizi eklediğimiz gibi aynı zamanda solda yer alan Galeri oluştur butonu ile sitemize yüklediğimiz, istediğimiz her resmi seçerek özel bir galeri oluşturabiliyoruz. Daha sonra da bu galeriyi sitemizde bir yazımızın altına ekliyoruz. Böylelikle eklediğimiz resimlerim küçük versiyonları yan yana, alt alta yer alarak hem çok fazla yer kaplamıyor hem de ziyaretçiler hangi resme bakmak istiyorlarsa eğer ona tıklayarak resmin orijinal halini görebiliyorlar. Aslında bu güzel özelliği her yönüyle gelecek bir yazımızda ayrıca anlatmayı planlıyorum.
Gelelim diğer değişiklik ve yeniliklere. WordPress’in her sene çıkardığı gibi bu sene de varsayılan yeni teması çıktı. İlk varsayılan teması Twenty Ten (Yani 2010 anlamına geliyor.)’i ardından WordPress geçtiğimiz yıl Twenty Eleven (2011 anlamında) isimli varsayılan temasını çıkartmıştı. Şimdi ise WordPress’in 3.5 güncellemesi ile sitelerimize yeni varsayılan tema Twenty Twelve (2012 anlamında) geldi. Twenty Twelve ile tamamen sadelik üzerine odaklanılmış. Gördüğümüz gibi bu sadelik birçok yerde artık odak noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bizim kullanıcı ve gözlemci olarak deneyimlerimiz bu kadar fakat yenilikler bu kadar değil. WordPress Türkiye ekibinin Kaputun Altındaki Yenilikler olarak nitelendirdiği kad sistemindeki değişiklik ve yenilikler de var. Bakalım onlar bu yenilikleri nasıl açıklamışlar, kod sisteminde ne gibi değişiklikler yapmışlar?

Meta sorgu eklemeleri

WP_Comment_Query ve WP_User_Query sınıfları da WP_Query. sınıfı gibi meta sorgularını destekliyor. Meta sorguları artık belirli bir meta anahtarı olmadan sorgu yapmayı da destekliyor.

Yazı nesneleri

Yazı nesneleri artık WP_Post sınıfının bir örneği, ki bu da seçilen özelliklerin yüklenme performansını artırıyor.

Görsel düzenleme API’ı

WP_Image_Editor sınıfı, boyutlandırma ve kırpma gibi işlemleri üstleniyor ve mümkün olduğunda ImageMagick kullanıyor.

Çoklu site geliştirmeleri

switch_to_blog() artık eskisine göre çok daha hızlı ve güvenilir.

XML-RPC API

WordPress API artık her zaman etkin durumda. Kullanıcıları listeleme, düzenleme, yazı sürümlerini yönetme ve arama için kullanılabilir.

Harici kütüphaneler

WordPress artık Underscore ve Backbone Javascript kütüphanelerini de barındırıyor. TinyMCE, jQuery, jQuery UI ve SimplePie da en son sürümlerine güncellendi.
WordPress sürekli değişim ve gelişim halinde ve en çok tercih edilen sistemlerden biri olmasının da işte asıl sebeplerinden biri bu. Karşımıza her geçen zaman hep daha iyi, daha güzeliyle çıkıyor. Bundan sonra yine alt versiyonlar çıkarmaya devam eder bir süre ama asıl heyecanla beklediğimiz 4.0 güncellemesi. Bu güncellemenin yapılacağı tarihte oldukça büyük değişiklikler gelmesini umut ediyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder