16 Mart 2014 Pazar

Windows 8'i Hızlandırmak İçin Muhteşem Ayarlar

Öne Çıkan ResimWindows 8 çok hızlı bir işletim sistemi ama bu ince ayarlar ile dahası da mümkün!
Windows 8, selefi Windows 7'den daha hızlı bir işletim sistemi. Ancak onu birkaç ince ayar ve ipucuyla daha da hızlandırmanız mümkün. Bu yazımda Windows 8'den en çok performans almanızı sağlayacak araçları, ince ayarları ve gizemleri sizlerle paylaşacağım.

1. Grafik sürücülerini güncelleyin
Windows 8'de ince ayar işine en doğru başlangıcı, Nvidia ya da AMD grafik kartı sürücülerini yükleyerek yapabilirsiniz. GPU sürücüleri, bir süredir Windows 8'i destek veriyor. Sürücülerinizi şayet uzun süredir güncellemediyseniz, en kısa zamanda güncel sürümlere güncellemelisiniz.

2. Hızlı başlatma fonksiyonunu kontrol edin
Güç seçenekleri > Uyanırken parola gerektir yolunu izleyin ve "Hızlı başlatma" seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun.

3. Uygulamalar yerine standart programları kullanın
Windows 8 uygulamaları, Modern kullanıcı arayüzü ile masaüstü arasında gidip gelmenize neden olabiliyor. Örneğin fotoğraflar, Modern arayüzdeki Fotoğraf Görüntüleyici ile çalışıyor. Dosya türlerini klasik programlarla ilişkilendirmek için "Varsayılan Programlar" işlevini çalıştırın (giriş ekranına "varsayılan programlar" yazarak) ve varsayılanları değiştirin.

4. Windows Media Player yerine VLC kullanın
Windows 8'i Hızlandırmak İçin Muhteşem Ayarlar
Codec yüklemeleriyle uğraşmak istemiyorsanız, VLC Media Player'ı kullanın. Ücretsiz alternatif, varsayılan haliyle çoğu videoyu problemsiz yürütebiliyor. En büyük özelliği ise tüm ses ve video formatlarını okuyabiliyor. HD yüksek kalite medya ve görüntü oynatma desteği veriyor. Kişiselleştirilebilir kullanıcı arayüzü çözümlerini sunuyor. En yeni ve en popüler formatların tamamını oynatabiliyor. Canlı kayıt imkanı sağlıyor.


5. Mağazadaki tüm uygulamaları görün
Windows Store'da yalnızca bulunduğunuz ülkeye özel uygulamalardan fazlasını görmek istiyorsanız, ufak bir ayar değişikliği yapmanız gerekiyor. Windows Store ayarlarını açın ve "Tercih ettiğim dillerdeki uygulamaları  kolaylaştır" seçeneğini "Hayır" olarak ayarlayın.

6. Kilit ekranını kapatın
Windows 8'in kilit ekranı dokunmatik olmayan PC'lerde çok işe yaramıyor. Ancak bu ekranı kapatmanız mümkün.
Win + R'ye basın ve "gpedit.msc" yazarak Enter'a basın. Bilgisayar yapılandırması > Yönetim şablonları > Denetim masası > Kişiselleştirme yolunu izleyin. Sağ taraftan "Kilit ekranını görüntüle" öğesine çift tıklayın ve "Devre dışı bırakıldı" radyo kutucuğunu işaretleyerek değişikliği onaylayın. Artık kilit ekranını görmeyeceksiniz.

7. Başlangıcı düzenleyin
Windows 8'i Hızlandırmak İçin Muhteşem Ayarlar
Hızlı başlangıç için gereksiz başlangıç öğelerinizi temizlemeniz, Windows 8'de de gerekli. Yeni Windows'ta bu işi Görev Yöneticisi içerisindeki Başlangıç sekmesinden gerçekleştirebilirsiniz.

Sisteminizle birlikte otomatik olarak başlayan programları, onlara sağ tıklayarak devre dışı bırakabilirsiniz.




8. CCleaner, Windows 8'de de çalışıyor
Alternatif olarak bu işi CCleaner'a bırakabilirsiniz. Ücretsiz araç, lüzumsuz dosya ve gerekesiz registry (kayıt defteri) girdilerini de kaldırabiliyor.

9. Köşe menülerini kapatın
Windows 8'i Hızlandırmak İçin Muhteşem Ayarlar
Windows 8'in Charms çubuğunu ve sol köşedeki uygulama geçişi ekranını devre dışı bırakmanız mümkün.

Bunun için kayıt defterini (regedit) çalıştırın ve HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Immersive Shell anahtarına gidin, ardından "EdgeUI" adında yeni bir anahtar oluşturun.

Şimdi sağ tarafta iki DWORD değeri oluşturmanız gerekiyor. Öncelikle "DisableTLcorner" adında bir değer oluşturun ve değer verisi olarak "1" girin. Böylece ekranın sol üst köşesindeki işlevi devre dışı bırakmış oldunuz.

Son olarak "DisableCharmsHint" adında bir DWORD değeri oluşturun ve değer verisi olarak yine "1" girin. Artık fareyi sağ üst veya alt köşeye götürdüğünüzde Charms çubuğu görünmeyecek.

10. Kullanıcı girişini kapatın
Windows 8'e oturum açarken parola girişini devre dışı bırakmak ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız, bunu yerine getirmeniz mümkün. netplwiz aracını çalıştırın ve "Kullanıcılar kullanıcı adı ve parola girmeli" kutucuğunu temizleyin.

2 yorum:

  1. allah belanı versin hırsız piç öbür tarafta görüşeceğiz nasıl olsa haram zıkkım olsun yazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırdır kardeş sorun mu var ?

      Sil