25 Ocak 2014 Cumartesi

Blog Sayfanızdan Nasıl Gelir Elde Edebilirsiniz?

Biliyorum, çoğu blog yazarının bu işe başlarken para kazanmak gibi bir amacı olmuyor. Sadece kendini tatmin etmek, rahatlamak, içini dökmek gibi duygularla start veriyorlar blog yazmaya. Ama durum bazıları için hiç de bu derece basit değil. Gelin hep birlikte blog sayfalarımızı nasıl kazanç kapısı ya da ekmek teknesi haline getirebiliriz bunları konuşalım. 

Önce karar vermeniz gerekiyor...
İlk etapta blogunuzla ilgili sağlam kararlar almanız gerekiyor. Bunu yaparken önünüze kağıt kalem almanızda yarar var. Kendinizi tanımlayın, sonra da ne yapmak istediğinizi. Yani "blogunuzu yayınlama amacınız nedir? Ben blogumdan ne bekliyorum?" gibi soruların yanıtlarını kendinize vermeniz gerekiyor. Asıl amaç para kazanmak mı yoksa bir blog yazarı olarak prestij sahibi olmak mı? Bu iki sorunun ayrımına iyi varmanız gerekiyor. Para kazanmak ise yazının devamını okuyabilirsiniz, yok değilse siz zaten doğru yoldasınız böylece devam edin ve bu devamını okumanıza gerek kalmadığını bilin.

Biraz sert bir dille yazmış olabilirim, bunda hiçbir sakınca yok. Benim temel bir felsefem var bu konuyla ilgili: "Eğer blog yazarı olmak için blog yazarsan zaten para kazanmak için önündeki tüm engeller neredeyse kalkmış oluyor." Tabi bu noktada sabırlı olmanın da gerekli bir koşul olduğunun altını çizmek istiyorum. Şimdi gelelim daha ayrıntılı konuşmaya...

Yüzlerce ve hatta binlerce ziyaretçi!
Evet, bir blogu kazanç kapısı haline getirmek istiyorsanız bir kere sayısı yüzleri ve binleri geçen ziyaretçileriniz olmalı. Kimsenin takip etmediği ya da 3-5 kişinin okuduğu blogunuzdan para kazanmak gibi bir olgudan söz edemeyiz. O halde ilk olarak odaklanmamız gereken nokta ziyaretçi sayısını arttırmak! Peki nasıl olacak bu?

Ziyaretçi sayısını arttırmanın yolları
Bir sonraki yazılarımızda burada sıraladığımız tüm alt başlıkları daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağım, şimdilik kısaca ön bilgiler halinde vermek istiyorum. Ziyaretçi sayınızı arttırmanız ya da şöyle yapalım; "daha fazla insan tarafından ziyaret edilen bir blogunuz olsun istiyorsanız, yazının başında bahsettiğim o karar verme anında konunuzun da ne olacağını belirlemeniz gerekiyor. Her türlü konu elbette ki fazla ziyaretçi getirmeyecektir. İşin aslı şu arkadaşım; "Bizim burada patronumuz Google'dır." Biz bu arama motorundan ziyaretçi çekeceğiz, bunun için de belirlediğimiz konularda özgün yazılar yazmak ve bu yazıları arama sonuçları üst sıralara çıkarmak gerekiyor. Bunları da bir takım taktik ve yöntemlerle yapabilirsiniz ancak iş burada söylediğim kadar basit değil, bunu da belirteyim. Backlinkler almak, sosyal medyada paylaşımlarda bulunmak, anahtar kelimelerle ilgili çalışmalar yapmak, bloglara yorumlar bırakmak vs... bunların hepsi ziyaretçi sayısını arttırmada önemli rol üstleniyor. Bu gibi konuları araştırmaya çalışın, ben elimden geldiğince Sosyal Bloglar'da yazmaya devam edeceğim bu detayları ama zamanla oluyor hepsi. Bir anda tüm bilgiler yazamıyorum ne yazık ki, hele böylesi yoğun günlerde.

Para kazanma yöntemlerinizi belirleyin
Peki nasıl olacak da ben parayı kazanacağım? Yani bloguma ziyaretçi girince nasıl olur da benim hesabıma para yatar? gibi cümleler duyuyorum çoğu kişiden. Öncelikli olarak sizlere şunu öneriyorum; arkadaşım Türkiye'deki hiçbir reklam şirketiyle uğraşmayın. Bu sektörde size para kazandıracak tek kurum vardır o da Google yani Google'ın Adsense markası. Sağlam, güvenilir ve yüksek ödemeler yapan bir kurumdur kendileri. İnternette "Adsense" ile ilgili taramalar yapabilirsiniz. Geniş kapsamlı bilgiyi üst menüdeki "ADSENSE" linkine tılayarak da bulabilirsiniz.

Gerçekçi ol, imkansızı iste!
Ernesto Che Guevara'nın sevdiğim bir sözüdür. Blog aleminde gerçekçi olmak saygınlığı arttırmanın yanı sıra Google'ın gözündeki değerinizi de yükseltecektir. Kişisel bloglardan para kazanmak ne yazık ki pek mümkün olmuyor yani kişisel yaşantılarınızı yazdığınız bir blogunuz varsa ondan para kazandırmasını beklemeyin. Daha çok genele hitap eden konular üzerine odaklanın; moda, alışveriş, kozmetik, teknoloji, eğitim gibi konuları belirleyebilirsiniz mesela. Özgün yazılar yazmak da bu işin tabi en önemli kısmı, özgün yazıların yer almadığı bir blogu çöpe atın ve bu yazıda bahsettiklerimi de unutun gitsin.

0 yorum:

Yorum Gönder