Merhaba arkadaşlar ben su ürünleri mühendisliği 4. sınıfta okumaktayım. Manuelmedya'da konuk yazar olarak bende kendi bölümümle ilgili faydalı bilgiler paylaşmak istiyorum.
Üniversitede su ürünleri mühendisliği okuyan kişilerin özellikleri neler olmalıdır?
Dünyanın yaşam kaynağı olan suyun bir de mühendisliğini okumak oldukça zevkli. Suyun altında yer yüzünde göremeyeceğiniz müthiş bir ekosistem var. Bu olayları keşfetmek gerçekten heyecan verici. Su ürünleri mühendisliği okumak isteyenlerin çevreye karşı ilgili, meraklı ve pratik zekaya sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bu bölümde eğitim görürken karşılaşabileceğiniz farklı olaylarda var. Bir doktorun hastasını muayene ve ameliyat ettiği gibi sizde suda yaşayan canlıları inceliyorsunuz. Örneğin; su yılanı, yengeç gibi canlılara otopsi yapabiliyorsunuz.
Su ürünleri mühendisliği okumak zormudur?
Üniversiteye giriş sınavlarında düşük puanlarla mühendislik öğrencisi alan bir bölüm olsada programın kapsamı oldukça geniştir.Yeri geldiğinde bir inşaat mühendisi (balık çiftlikleri kurmak için havuz planı çizme), yeri geldiğinde bir veteriner( balık hastalıkları teşhiş ve tedavisi) ve ekonomist (balık üretimi için geçen sürede yapılacak harcamaları düzenlemek) olabiliyorsunuz. Bu yüzden önemli bir meslek dalıdır ve eğitim görmek isteyen öğrencilerin ilgi düzeyleri yüksek olmalıdır.
Ülkemizde su ürünleri mühendisine ihtiyaç varmıdır?
Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili ayrıca iç sularda yoğun olarak bulunmaktadır. Türkiye bir çok ülkeye balık ihraçı yapmaktadır. Dünyada balık tüketiminin insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi kanıtlanmıştır.Balık tüketimi buna dayalı olarak giderek artmaktadır.Ülkemizde ise balık tüketimi dünya ülkelerine göre yavaş ilerlemektedir. Devletin balık üreticilerine vereceği daha fazla destekle iş imkanları artacak ve Türkiye ekonomisinin gelişmesinde balık önemli bir noktaya gelecektir. Bu sayede su ürünleri mühendisleri hakettiği değeri bulacak ve iş imkanları gelişecektir. Ayrıca su ürünleri mühendisleri kamu kurumlarında, temalı akvaryumlarda, tekne ve gemilerde çalışabilirler.Dalgıç sertifikası aldıktan sonra dalgıçlıkta yapabilirsiniz.
Bir çevreci olarak su ve yaşam konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Üzülerek belirtiyorumki yaşam kaynağı olan içilebilir suyun giderek kirlendiği ve azaltığı bir gerçek. Üniversite yaptığımız dalışlarda suyun altında neleri görmedim ki? Televizyon, koltuk, klozet kapağı gibi bir çok eşya sulara bırakılmış.Bunun gibi eşyalar doğal ortama fazlasıyla zarar veriyor. Hem içilebilir su kirleniyor hemde yaşayan balıklar hastalanarak yaşamını kaybediyor. Denizlerimizden geçen gemilerin denizlerimize bıraktığı yağlı ve kirli sularda denizlerimiz için büyük bir tehlike.Ayrıca av yasağı zamanlarında yapılan avcılık ve bir türün tutulması gereken boy ölçülerini dikkate almamak balık türlerini yok etmektedir.Bunları önlemek için sıkı denetim yani devlet politikalarının daha sağlam yapıda olmaları ve halkın bu konuda bilgilendirilip bilinçli olmaları gerektiğini düşünüyorum.
24 Mart 2013 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder