24 Ocak 2014 Cuma

Bir Blog Yazarında Olması Gereken Araçlar

Blog yazmak genelde zahmetli bir iştir, hazırlık süreci gerektirir. Bazıları da benim gibi hiç bir hazırlık yapmadan, gelişi güzel yazar yazılarını. Uzman olduğunuz konularda yazıyorsanız, buna pek gerek kalmıyor. Tabi, genel bir araştırma yazısı yazmıyorsanız.


Bugün bir blog yazarında bulunması gereken araç gereçlerden bahsedelim istedim, her anınızdan bir şeyler çıkartabilirsiniz bu yüzden her anınıza özel çeşitli malzemelere sahip olmanız, blog yazarken işinizi kolaylaştıracaktır. Bunların en önemlisi ve olmazsa olmazı tabi ki bir internet bağlantısı, dizüstü bilgisayar diyebilirim. Ne kadar hazırlıklı olursak, o kadar çok yazacak konu buluruz.

Dizüstü bilgisayar, kulaklık, ses sistemi, mikrofon
Çoğu blog yazarı bu gibi konu başlıklarında masaüstü bilgisayar olmasını tavsiye ediyor ancak ben bunun biraz mantıksız olduğu kanısındayım. Teknoloji dediğimiz şey insan hayatını kolaylaştırma süreci değil midir? O halde, neden hala bir monitör, büyük bir kasa, bir klavyeden oluşan üç parçalık bir bilgisayara mahkum olalım ki? Dizüstü bilgisayarlar en mantıklısı, tatile mi çıktınız? Alın yanınıza. Dilediğiniz yere taşıyarak, blog yazma işlemini son çıkan USB internet bağlantıları sayesinde de rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Kulaklık ya da ses sistemine neden ihtiyacı olur bir blog yazarının? Çünkü zaman zaman internet üzerinde dikkatinizi çekecek videolar izleyebilirsiniz. Burada sesi algılamak için mutlaka gerekli olan iki önemli bileşendir bunlar. Bazen izlediğiniz bir video, belki sayfalar dolusu yazı yazmanızı sağlayabilir, ya da yazdığınız bir yazıya ekstra bilgiler eklemenizi sağlayabilir. Mikrofon ise, blogunuza videe ders gibi materyaller hazırlamak istediğiniz zaman da işinizi görecektir.

Kart okuyucu, flash disk, fotoğraf makinesi, akıllı cep telefonu
Bazen arkadaşlarınızla gittiğiniz bir mekanda yaşananları bloğunuzda paylaşmak isteyebilir, gittiğiniz bir şehirdeki tarihi bir eser, bina, yapı dikkatinizi çekerek blogunuzda yer almayı hak etmiş olabilir, gördüğünüz farklı bir böcek türünü ziyaretçilerinize de göstermek isteyebilirsiniz. İşte bu gibi beklenmedik anlarda anı yakalamak ve yazacaklarınızın kanıtı olmasını sağlamak için mutlaka bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız olacaktır. Akıllı cep telefonları da olabilir, kameralı bir cep telefonu da işinizi aynı oranda görebilir. Hem cep telefonları bana göre fotoğraf makinelerine göre daha kullanışlı. İnternet bağlantınız da varsa, blogunuzun fotoğraf ihtiyacını telefonunuzdan rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Kart okuyucular da cep telefonu ya da fotoğraf makinesiyle çektiğiniz bir fotoğrafı bilgisayarınıza aktarmanız için önemlidir. Bazen öyle yazılar olur ki, illa o gün içinde girmek zorunda hissedersiniz kendini. Flash disk'e ise, bir arkadaşınıza misafirliğe gittiniz, onun bilgisayarında ilginizi çeken materyaller gördünüz, bu gibi anlarda işinize yarayacaktır. 

Kalem ve not defteri
Bence bir blog yazarının sürekli yanında taşıması gereken iki araç gereç kalem ve not defteridir. En basit ve en kolay not alma yöntemi. Yanınızda bulunduracağınız küçük bir not defteri (boyutunu kendinize göre belirleyebilirsiniz)  olacaktır. Yolda yürüyorsunuz ve aklınıza bir şey mi geldi, hemen çıkarıp not alabilirsiniz. Ya da bir yere giderken bindiğiniz bir şehir içi ulaşım aracındaki vakti değerlendirmek mi istiyorsunuz, çıkarın not defterinizi.

0 yorum:

Yorum Gönder