1 Aralık 2013 Pazar

Andımız - Ruşen Dora

Bu ülkenin adı; “Türkiye Cumhuriyeti”dir . Kısa anlatımı “T.C.” şeklindedir. Vatandaşlarına, “Türk” denir. Nasıl ki, İngiltere’nin İngiliz, Fransa’nın Fran sız, Almanya’nın Alman, İtalya’nın İtalyan, Rusya’nın Rus, Macaristan’ın Macar, Çin’in Çinli, Japonya’nın yurttaşına Japon vb. dendiği gibi Türkiye’nin de vatandaşına Türk denir.
Tüm devletlerin vatandaşları içinde farklı kökenli yurttaşları da vardır. Ancak hangi ülke vatandaşı iseniz etnik alt kimliğiniz ile değil, o ülkenin başat üst kimliği ile bilinirsiniz. Bizim Anadolu’daki ülkemiz de artık; Osmanlı, Hitit, Frigya, Bitinya, Roma, Bizans vb. değildir. ülkemizin üst kimliği “Türk”tür. Adı da “Türkiye Cumhuriyeti”dir.
,Hangi kökenden olursanız olun, bu ülke vatandaşı iseniz, üst ön kimliğiniz “Türk”tür ve size Türkiyeli denir. Halkına “Türk ulusu (milleti)” denir. Eğer böyle demem derseniz sadece kendiniz için konuşmalısınız. “Biz şuyuz, buyuz, yeni Osmanlıyız vb.” yakıştırmanıza, “Ben”, demelisiniz. Bu deyiş ve yakıştırmalar ise sizin başkası olduğunuzu ve bu ülke vatandaşı kimliğini sahte emeller için kullandığınızı düşündürür. Hadi “Ne mutlu Türküm” deyiniz.

Prof. RUŞEN DORA/Cumhuriyet

0 yorum:

Yorum Gönder