Windows 7'de olmayan, ancak Windows 8'de olan 15 faydalı yeni özelliği bir araya getirdik!
1. Varsayılan olarak hızlı açılıyor
Windows'un her sürümünün bizlere hızlı bir açılış süresi vaadetmesine alıştık. Ancak bu kez Microsoft, hızlı açılışı gerçekten sağlıyor. Çeşitli testlerde işletim sisteminin Windows 7'ye göre birkaç kat daha hızlı açıldığı gözleniyor. İşletim sistemi 10 saniyeden daha kısa bir sürede açılabiliyor.
Peki bu nasıl oluyor? Bunun cevabı belki de sistemin kapanışında. Tüm programlar normal olarak kapatılıyor ancak çekirdek artık uyutularak RAM içeriği sabit diske yazılıyor. Bu işlem uzun sürmüyor ve sisteminizi yeniden başlattığınızda hiçbir zaman olmadığı kadar hızlı açılmasını sağlıyor.
2. Uyarılar hemen gösteriliyor
Windows 8 sadece hızlı yüklenmiyor, faydalı bilgileri de hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan gösteriyor. Oturum açmaya yarayan kilit ekranınız e-posta, takvim, RSS beslemeleri gibi detaylarla özelleştirilebiliyor.
Windows 8'de dizüstünüzü açıp yüklenmesini beklemek yerine gerekli bilgilere kilit ekranından anında erişebiliyorsunuz.
3. Parola olmadan oturum açın
Hatırlamanız gereken parola sayısı yeteri kadar fazlaysa Windows 8 size sıradışı bir alternatif sunuyor: Resim parolası.
Windows 8'e bir resim gösterip dokunarak veya fare ile çiziyorsunuz. Örneğin evinizin bir fotoğrafını seçerseniz, çatının etrafına bir çizgi çizip bir pencereye veya ön kapıya tıklayabilirsiniz. Windows, hareketlerinizi hatırlıyor ve bunları tekrarlayayamayan kişileri içeriye sokmuyor.
Bu size çekici gelmiyorsa, her zamanki gibi alfanümerik parolalarla devam edebilirsiniz.
4. Dinamik masaüstünün tadını çıkarın
Windows 8 Metro arayüzü, size değişmeyen, sabit uygulama simgeleri yerine boyutu önemine göre değişebilen, istediğiniz grupla organize edebileceğiniz döşemeler sağlıyor.
Bu döşemeler, sadece uygulamaları çalıştırmak için değil, uygulamalardan bilgi görüntülemek için de kullanılıyor. Örneğin izlediğiniz bir RSS beslemesindeki yeni bir haber, döşeme üzerinde hemen görünüyor.
5. Ayarlarınızı eşitleyin
Metro masaüstünde sağlanan birçok işlevden dolayı onu kendi istediğiniz bir hale getirmeniz biraz zaman alabilir. Ancak endişe etmeyin, birkaç Windows 8'li PC'niz olsa bile bunu sadece bir kere yapmanız gerekli. Metro uygulamalarını, ayarlarını ve uygulama geçmişlerini sistemler arasında eşitleyebilme özelliği tamamen otomatik olarak yapılıyor.
6. Kaynak tüketen öğeleri bulun
Eşitleme, e-posta denetleme, RSS izleme gibi eylemler, 3G bağlantısındayken size masrafa neden olabilir. Ancak Windows 8'in görev yöneticisindeki Uygulama Geçmişi (App History) işlevi sayesinde ağ bant genişliğinizi (işlemcinizi, sabit diskinizi ve belleğinizi de) neyin kullandığını tam olarak görebilirsiniz.
7. Uygulamaları otomatik olarak kapatıyor
Windows geleneksel olarak hangi programların çalışacağını size bırakır. İstediğiniz kadar programı çalıştırabilirsiniz ve sistem şikayette bulunmayacaktır. Ancak sistem giderek daha yavaş bir hale gelecek, RAM tükendikçe disk ile takas edilmeye başlanacaktır.
Windows 8'de ise en azından Metro uygulamalarında bu farklı olacak. Kaynaklarınız tükenmeye başladıysa bir süre kullanmadığınız programlar otomarik olarak kapatılacaktır. Uygulamanın durumu kaydedildiğinden hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz ve kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.
8. Kolaylıkla paylaşın
İnternette bulduğumuz bir şeyi paylaşmak, birçok internet kullanıcısının hergün yaptığı bir etkinlik. IE10'da inanılmaz bir fotoğrafla veya bir web sayfasıyla karşılaştığınzda Paylaş düğmesine basarak yüklü uygulamalardan bir tanesiyle bağlantıyı gönderebilir, Twitter, Facebook veya diğer hesaplarınızı güncelleyebilirsiniz.
9. Dosyalarla kolaylıkla çalışın
Windows 8'deki Windows Gezgini, ribbon stili arayüzü sayesinde normalde ulaşması zor olan birçok komutu rahatlıkla erişilebilir bir hale getiriyor. Örneğin Windows 7'de bir dosyadaki kişisel bilgiler içeren ****data'yı silmek için öncelikle dosyanın özelliklerine girmeniz, Ayrıntılar sekmesini açmanız ve "Özellikleri ve kişisel bilgileri kaldır" düğmesine basmanız gerekiyor. Windows 8'de ise tüm yapmanız gereken dosyaya tıklayıp "Özellikleri Sil"e tıklamak.
Buna benzer birçok kısayol bulunuyor. Yeterli gelmiyorsa, başlık çubuğunda görünen Hızlı Erişim araç çubuğuna daha fazla komut eklemeniz de mümkün.
10. Otomatik yedekleme
Windows 8'deki kullanımı oldukça kolay olan "File History" özelliği ile istediğiniz klasörleri istediğiniz sıklıkta yedekleyebiliyorsunuz.
Bunu isterseniz tam bir ağ yedeklemesi olarak gerçekleştirebilir veya sadece belgelerim klasörünü flash belleğinize yedekleyebilirsiniz. Uygulama, bir kez ayarladıktan sonra herhangi bir yapılandırma gerektirmiyor.
11. Güvenle indirin
Internet Explorer'daki SmartScreen filtresi, indirmeleri bilinen zararlılara ve tehlikeli programlara karşı tarıyor ve eşleşen indirmeleri engelliyor. Bu eskiden sadece IE'de vardı ancak Windows 8'de hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın, ek bir korumaya sahip olacaksınız.
12. ISO dosyalarını bağlayın
Windows 7, ISO dosyalarını diske yazabiliyor ancak Windows 8, ISO'ların içeriğini de görüntüleyebiliyor. Bir imaj dosyasına sağ tıklayıp "Mount"u seçmeniz yeterli. Yeni sanal bir disk, Windows Gezgininde görünür hale gelecektir. Artık onu normal bir disk gibi kullanabilirsiniz.
13. Dosya kopyalamayı duraklatın
Windows'da bir kopyalama işlemini başlattığınızda onu bitene kadar beklemek zorundasınızdır. Ancak Windows 8'de bu değişiyor. Yeni dosya kopyalama iletişim kutusu, sahip olduğu küçük duraklatma düğmesi sayesinde bir süreliğine işiniz çıktığında kopyalamayı bekletmenize izin veriyor.
14. Sorunları kolaylıkla onarın
PC'niz normal çalışmadığında Windows'u yeniden yüklersiniz. Ancak bunun için Windows diskinizi bulup Windows'u yükleme işlemleriyle uğraşmanız gerekiyor.
Windows 8'deki "PC'nizini yenileyin" özelliği sayesinde ise tüm bunlardan kurtulacağız (Denetim Masası > Genel). Bu işlev temelde Windows'u yeniden yüklüyor, ancak diske veya karışık seçeneklerle uğraşmanıza gerek yok ve hatta uzun süre beklemeniz de gerekmiyor.
15. Diğer işletim sistemlerini çalıştırın
Tüm bunlara rağmen Windows 7'nin bazı avantajlara sahip olduğuna inanıyorsanız, bu da sorun değil. Windows 8'deki Client Hyper-V sanallaştırma platformu syesinde farklı işletim sistemlerini sanal makinelere yükleyebilir ve masaüstünüzde çalıştırabilirsiniz.
Ancak bunun için 64-bit Windows'a ve Second Level Address Translation destekli bir işlemciye (Intel Core i3, i5 ve i7ve AMD Barcelona işlemcileri bunu destekliyor) ihtiyacınız var.
0 yorum:
Yorum Gönder