Bildiğiniz üzere geçen günlerde TBMM'de torba yasa tasarısı içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler kabul edildi. Bu açıklamayı yapmamıza sebep olan unsur, durdurulamayan konular. Öncelikle bu yasa daha onaylanmadı. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül onaylarsa yasa yürürlüğe girecek.
Şimdi bu yasanın içeriğine bakalım. Türkiye'nin saygın gazetelerinden biri olan Cumhuriyet gazetesinin resmi internet sitesinde 5 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan "İşte 10 maddede internet sansürü" adlı yazıyı alıntılıyor ve size bunları açıklıyorum.
Anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek.
(Belirlenmiş olan kelimeler bir arada kullanılmışsa o URL adresine erişim engellenebilecek)
Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek:
(Sansür, sitenin kapatılması şeklinde olmayacak. Sadece içeriğin bulunduğu sayfaya erişim engellenecek)
Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.
(Kapatılmış olan adrese DNS değiştirerek erişilemeyecek.)
Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.
(Mahkeme tarafından karar 24 - 48 saat içinde verilecek. Zararlı içerik yönetici tarafından kaldırılmazsa günlük olarak para cezası gelecek)
Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak.
(Hosting firmalar 2 yıl süre boyunca kullanıcıları takip edecek ve bunu saklayacaklar. Bu madde aslında yeni değil, yıllardır bu şekilde işliyor. Tüm dünya devletleri -kendi ülke sınırları içinde- sizin her adımınızı kayıt altına alıyor. Bu maddeyle birlikte bu kayıdın süresi belirlenmiş oldu sadece)
TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.
(Eğer TİB'e şikayette bulunursanız, TİB başkanı geçici olarak URL'ye erişimi engelleyecek ve 24 saat içinde mahkemeye başvurmazsanız URL yeniden aktif olacak)
Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda.
(Bunun sizinle bir alakası yok. TİB geçici kapatma kararı verdiğinde URL 4 saat içinde kapanmış olacak)
Erişim Sağlayıcılar firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.
(5. maddenin aynısı)
Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.
(Bu kişisel bir düşünce olmuş, açıklamayacağım)
İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.
(2. maddenin aynısı)
Arkadaşlar sizinde gördüğünüz gibi olay torrent, film ya da müzik ile alakalı değil. Kısaca üstünden yeniden geçmek gerekirse: Sizinle ilgili istemediğiniz bir içeriği internette gördünüz. Hemen TİB'e gidiyorsunuz. TİB, o URL'yi 4 saat içinde kapatıyor. Sonra 24 saat içinde mahkemeye başvurmanız gerekiyor. Hakim eğer içerikteki kişinin siz olduğuna ve sizden izinsiz kullanıldığına kanaat getirirse o URL'ye erişimi kesiyor. Yani sansür olayı aslında bu.
12 Şubat 2014 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder