26 Haziran 2013 Çarşamba

iOS7 - Hayalkırıklığı mı?


Apple dünkü WWDC (Worldwide Developers Conference) konferansında yeni işletim sistemi iOS7'yi görücüye çıkardı. Hatırlarsanız bundan önceki işletim sistemi olan iOS6, getirdiği yeniliklerden çok harita uygulamasının eksikliği ve batarya ömrü üzerindeki olumsuz etkileriyle adından söz ettirmiş, pek çok iOS5 kullanıcısı doğru çalışan bir harita uygulaması gelene kadar güncellemeyi yüklememeyi tercih etmişti. Peki yeni iOS beklentileri karşılayabilecek mi? Bunu önümüzdeki günlerde daha net olarak görebileceğiz zira yeni işletim sisteminin beta sürümü bugünden itibaren geliştiricilere açık olacak. Son kullanıcı için ise kesin bir tarih verilmemekle birlikte bu yılın sonbaharı işaret ediliyor. iPhone 4 üstü telefonlar, iPad, iPad mini ve beşinci jenerasyon iPod touch'lara yüklenebilecek olan iOS7'nin getirdiği yeniliklere baştan itibaren bir bakalım:

Kilit Ekranı
iOS7'nin kilit ekranını gördüğümde kendimi bir Android telefona bakıyor gibi hissettim, arka plana su damlacıklarını da ekleseler hiç bir eksiği kalmayacakmış. Tabii bunu kötü bir şey olarak söylemiyorum, açıkçası ekran fotoğrafımın yarısını kesen saçma sapan bir siyahlık görmektense daha saydam ve Android'imsi bir kilit ekranı görmeyi tercih ederim.

Ana Ekran
Şu ana kadar iOS7 hakkında söylenenleri doğrularcasına, grafiklerde sadeleştirmeye giderek Windows 8 görünümüne yaklaşmış. Bir "flat" modası aldı gidiyor: Outlook ve Yahoo'nun yeni arayüzlerini görenler demek istediğimi anlamıştır. Doğrusu basit tasarım ve hızlı etkileşim üzerine kurulu bu flat sistemini çok beğeniyorum. Ancak iOS'in hali hazırdaki tasarımı gayet şık iken, modaya uyacağız diye böyle köklü bir değişime gidilmesini biraz yadırgadım. (Gölgeleri ortadan kaldırarak grafik performansını arttırmak istemiş de olabilirler elbette) İlk ekran görüntülerinden görebildiğimiz kadarıyla düğmelerin aşırı sadeleştirilmesi basılabilir olduklarının anlaşılmasını zorlaştırmış gibi duruyor. Apple'ın tasarım olarak daha çok göze hitap eden 3D görünümlü düğmeleri kullanıcının neye tıklanıp neye tıklanamayacağını daha net görmesini sağlıyordu.
Tasarımın sadeleştirilmesi haricinde ana ekrana ufak bir hava durumu eklemesi yapılmış. Arka planda hava durumunu göstermek gibi gereksiz bir özelliği neden aldılar bilmiyorum ancak iOS7'ye geçince ilk kapatacağım özellik olacağı kesin. (Hani Android'in iyi yanlarını alacaklardı?)
Uyarılar
Uyarılar ekranı da düzleştirilme çabasından nasibini almış ve gri kumaşımsı arkaplan dokusundan kurtularak saydam ve düzleştirilmiş bir hale getirilmiş. Üst kısımdaki tab yapısı kullanışlı görünmekle birlikte, estetik açısından sınıfta kaldığını belirtmeden geçemeyeceğim. Özellikle çok renkli arkaplanların üzerinde bu buzlu cam görüntüsü hiç iyi gitmiyor.


Mesajlar
Mesajlar kısmında çok büyük bir değişiklik yok, genel tasarıma uyması açısından burayı da biraz daha düzleştirmişler. Neyse ki konuşma balonları köşeli hale getirilmemiş, hala balina çizebiliyoruz, paniğe mahal yok.

Dosyalar
Yine düzleştirilmiş, arka plan ortadan kaldırılmış. Bunun haricinde artık dosyaların içine istediğimiz kadar uygulama ekleyebiliyoruz, tek sayfa sınırlandırması ortadan kaldırılmış.


Ayarlar Menüsü
Hani iki hareketle wi-fi'yı kapatmaya, ekran parlaklığını değiştirmeye ihtiyaç duyarsınız ya bazen, işte öyle bir şey. Yani Android'de uzun zamandır var olan ayarlar menüsünü biraz değiştirerek iOS'e entegre etmişler, sonunda. Tabii üst kısımda uyarılar menüsü olduğu için ayarlar menüsü telefonun alt tarafından çıkıyor. Üst tarafta olması daha mantıklıydı, zira uygulamanın ortasında interneti kapatmak istediğimiz zaman üstteki menüye kolayca ulaşabilirdik. Apple buna mantıklı bir çözüm üretebilecek mi göreceğiz.
Güncellemeler
İOS7 ile cihazınız hangi uygulamayı daha çok kullandığınızı takip edecek, ve daha sık kullandığınız uygulamalar daha sık güncellenecekler. Ancak bu durumun bizim kontrolümüzde olmamasının internet kullanımı ve enerji tüketimi açısından ciddi sorunlar doğurma ihtimali de yok değil. Acaba bunun üstesinden nasıl gelecekler? Güncellenmesini istemediğimiz uygulamaları nasıl kısıtlayacağız?
Multitasking
Multitasking artık tüm uygulamalar için geçerli. Uygulamalar arasında geçiş yaparken de artık uygulamanın ikonunu değil ekranını görebileceğiz. Tasarım olarak Android-Windows kırması olan multitasking menüsü, tıklayınca ilgili uygulamayı açabildiğiniz bir galeri şeklinde tasarlanmış.


AirDrop
Sonunda gerçekten işe yaracak bir özellik! AirDrop ile destekleyen uygulamalarda telefonlar arasında veri paylaşabileceğiz. Bunu yakınımızdaki iPhone sahipleriyle birlikte kullanabileceğimiz gibi mesajlar, mail ve sosyal medya üzerinden yapmamız da mümkün olacak. Bir tür P2P uygulaması olan AirDrop umarım ki bizi iPhone'lara bir şeyler aktarma işkencesinden kurtarır.


Kamera
iOS7 kamera konusunda da birkaç ufak eklenti yapmayı ihmal etmiyor. Kare kamera, panoramik çekim modu ve birkaç yeni fotoğraf filtresi de bu yenilikler arasında. Ayrıca galeri uygulaması da yenilenmiş ve artık fotoğraflarınızı ne zaman ve nerede çekildiğine göre otomatik olarak düzenleyebiliyor. Paylaşma seçenekleri de Mail,AirDrop,iCloud,Twitter ve Facebook'u kapsayacak şekilde genişletilmiş.
Siri
Amerikan İngilizce'sinde standart olarak kadın sesiyle gelen Siri artık daha fazla dilde ve daha fazla ses seçeneğine sahip olacak. (Lütfen Darth Vader ve Glados...) Bu seçenekler arasında Türkçe yine gözükmüyor, görünüşe göre Can'ı John olarak kaydetmeye devam ediyoruz. Kadın-Erkek ses seçenekleri olması hoş bir ayrıntı ancak ne yazık ki yalnızca ayrıntı. Apple sesli komut alanında liderliği Google'a çoktan kaptırdı ve koltuğunu geri almak için ses seçeneklerinden fazlasına ihtiyacı var.
Sonuç olarak iOS7 şimdilik büyük bir yenilik getirmişe benzemiyor, hali hazırda iOS kullanıcısı olanlar için multitasking ve ayarlar menüsü için kullanılmaya değer bir işletim sistemi ancak Android ve WP8 sahiplerini iOS'e çekebilecek bir özelliği bulunmuyor.

Kaynak: Fragtist

0 yorum:

Yorum Gönder