4 Mayıs 2013 Cumartesi

Web Sitenizi Korumak İçin Önlemler: Yedekleyin



Büyük bir uğraş ve araştırmayla bulduğunuz resimler, unutmamak için bir kenara yazdığınız notlardan oluşan yazılar…
Uzun süredir blogunuz vaya web siteniz varsa yaptığınız çalışmaları ve harcadığınız süreyi düşündüğünüzde blogunuza/web sitenize ne kadar bağlı olduğunuzu ve kesinlikle hiçbir kısmını kaybetme istemeğinizi anlayacaksınız.
Peki, blogunuzu veya web sitenizi korumak için önlemler alıyor musunuz?
Veri kaybı yaşamamanız için web sitenizi yedekleyin!
Web sitenizi yedeklemek sitenizi gelebilecek hacker saldırılarından veya sunucunuzun çökme ihtimaline karşı korumak için en etkili yoldur. Yedekleme çalışmalarınızı ise bir rutine bağlamalı ve belli zaman dilimlerinde tekrarlamalısınız. Eğer hatasız yedekleriniz yok ise, önemli veri kayıpları yaşayabilir, hatta tüm sitenizi yani harcanılan o kadar zaman ve emekleri bir anda kaybedebilirsiniz. Yedeklemenin genellikle 1 haftalık zaman dilimlerinde yapılması sizin için iyi olacaktır. Eğer wordpreess kullanıyorsanız Wp-Admin panelden ve PhpMyAdmin’ den haftalık olarak, Ftp’den ise aylık olarak yedek almanızı öneriyoruz. Yeni bir sunucuya yedeklerimizi yükleyerek veya yedeklerimizi içe aktararak birkaç saat içinde web sitenizi yeniden çalışır duruma getirebilirsiniz. Site yedeklemenin ise birçok alternatif yöntemi vardır. Eğer WordPress kullanıcı iseniz yedek almanın çok basit bir yöntemi mevcut.
WordPress, yapısal olarak kullanıcıların dışarıdan yardım almadan kolaylıkla yapabilecekleri bir sistem sunar. İşte WordPress tabanlı sitelerden manuel olarak yedek alma yöntemi:
Araçlar (Tools) başlığı altında bulunan Dışa Aktar (export) seçeneğini kullanarak yazılarınızı dış kaynağa aktarabilir ya da “İçe aktar” (Import) bölümü ile kayıtlı yazılarınızı blogunuza aktara bilirsiniz.
Eğer blogunuzun yedeğini almak istiyorsanız dışa aktar seçeneğinizi kullanmanız gerekmektedir. Blogunuzda birden fazla yazar var ise; dışarıya aktaracağınız öğelerden yedeğini almak (Restrict author ) istediğiniz yazarı seçmelisiniz.
Sadece web sitenizin yedeğini almanız yedekleme işleminizin yarısı olduğunu unutmayın. CRM bilgilerini oluşturan okuyucularının yorumları, e-mail listesi, e-booklarınızı da yedeklemenizi öneririz. Tüm yazarlarınızın yedeğini almak için ise ilk seçeneği (tüm içerik) işaretlemeniz gerekmektedir.
Yedekleme yapmak istediğiniz verileri indirmek için ise aktarım dosyasını indir ( download export file) seçeneğine tıklamanız ve bunu belli aralıklarda tekrarlamanız yeterlidir.
Yedeğini aldığınız bu dosyaları arşivinize eklerken, dosyaların sıkıştırılarak depolanmasını sağlayacak ve depolama alanınızı küçültecek kullanımı çok kolay olan  winrar ve winzipprogramlarını kullanabilirsiniz.
Zararlı uygulamaları ve hackerları blogunuzun veya sitenizin dışında tutmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
1. Antivirüs WordPress eklentisi: Bu eklenti sitenizdeki kod değişiklerini izleyen, spam enjeksiyonları karşı blogunuza korumak için akıllı ve etkili bir çözümdür. Sitenize WordPress Antivirüs eklentisi eklemek için tıklayın.
2. Exploit plugins: Hedef bir sisteme illegal bir girişimde bulunulacağı zaman sizi uyaran bir eklentidir. Exploit plugins Aynı zamanda alışılmadık durumlar için sistemdeki aktif eklentileri inceler.
3. Login sayfasının uzantısını değiştirin: Web siteleriyle ilgilenen birçok kişi blog yöneticisini “domain adı/wp-admin“  yazarak kolayca bulabilir. Yönetici uzantısını değiştirmek hackerlar için küçük bir önlem olabilir.
4. Brute Force Protection: Şifrenizi 15 dk. içerisinde art arda 5 yanlış girerseniz cPanel otomatik olarak girişinizi bloke eder. WHM Security Center bölümünden Brute Force koruma süresini kısaltmanızı öneririz.

5. WordPress sürümünüzü güncel tutun!


6. Karmaşık şifreler kullanın.
 Güçlü bir şifreleme oluşturmak için büyük ve küçük numaralar harflerden oluşmasına dikkat edin.  (Ör: # b4Rr6tx37Eh)
Bir sonraki yazıda görüşürüz.. | Google Hocam

0 yorum:

Yorum Gönder