26 Nisan 2013 Cuma

UTF-8 Nedir ? Harf Karşılıkları Nelerdir?

Utf-8-Nedir-Karşılıkları-Nelerdir_emresupcin

Sevgili okurlarım merhaba,

Bu yazımda sizlere web siteleriniz de karşılaştığınız bir sorundan bahsedeceğim. Yani demem o ki bu başlıca sorun yaptığınız bazı tasarım ve şablonlarda Türkçe Karakter desteği yoktur, yani ı, ş, ğ, ü gibi harfler gözükmez veya farklı simgeler ile gözükür.


Bunları düzeltmek için ya sistemin yazı düzenini değiştirmeniz lazım örneğin uft-8 gibi işte veya şimdi vereceğim kodları bu harflerin yerine yazdığınızda sitenizin önizleme kısmında istediğiniz harfler gözükür…


Pekii UTF-8 Nedir ?
UTF-8, 8-bitlik bir Unicode dönüşüm biçimidir. (İng: Unicode Transformation Format ‘ın kısaltması). Unicode karakterlerini değişken uzunluklu bayt guruplarıyla kodlamakta kullanılır.
Rob Pike ve Ken Thompson tarafından geliştirilmiştir.

UTF-8 Tanımını Söyleyecek Olursak;
Evrensel kodlama ile aynı sayfada farklı lisanları göstermek mümkün olabilmektedir. Ayrıca özel hazırlanmış klavyeler ile matematiksel ifadeleri yazmak da mümkün. Bütün bu farklı karakterler UTF-8 sayesinde aynı sayfada görüntülenebilmektedir. Eski biçem kodlama ile Türkçe karakterlerin – aslında latin alfabesinde olmayan ya da özel işaretli harflerin de – gösterimi için oldukça karışık olan harf ve rakam dizgileri kullanmak gerekiyordu. Mesela Ş harfini yazmak için Ş küçük ş içinse ş yazmak gibi.
Büyük Harfler İçin UTF-8 Karşılıkları:
Ü Ãœ
Ş Å
Ğ Ä
Ç Ã‡
İ Ä°
Ö Ã–
—————————————————————————–
Küçük Harfler İçin UTF-8 Karşılıkları:
ü ü
ş ÅŸ
ğ ÄŸ
ç ç
ı ı
ö ö
—————————————————————————–
Çeşitli Özel Karakterler İçin UTF-8 Karşılıkları:
€ €
£ &pound
« «
» »
• •
† †
© ©
® ®
° °
µ µ
· ·
– –
— &mdash



Kısaca UTF-8 Özelliklerinden de bahsetmek gerekirse;
Evrensel kodlama ile aynı sayfada farklı lisanları göstermek mümkün olabilmektedir. Ayrıca özel hazırlanmış klavyeler ile matematiksel ifadeleri yazmak da mümkün. Bütün bu farklı karakterler UTF-8 sayesinde aynı sayfada görüntülenebilmektedir.

Eski biçem kodlama ile Türkçe karakterlerin – aslında latin alfabesinde olmayan ya da özel işaretli harflerin de – gösterimi için oldukça karışık olan harf ve rakam dizgileri kullanmak gerekiyordu. Mesela Ş harfini yazmak için Ş küçük ş içinse ş yazmak gibi.

UTF kullanarak 1 milyondan fazla karakter kodlanılabilinmektedir. Sıklıkla kullanılan 65536 karakterin kodlaması bu 1 milyondan fazla kodlamada ilk sıralarda yer almaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder