Günaydın Arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere SQL denetim deyimlerinden yani if else yapısı, case yapısı ve while döngüsünü sizlere anlatacağım. Bu denetimlere daha önceden Algoritma ve C++ makalelerimde biraz değinmiştim. Birde SQL tarzında sizlere anlatmak istiyorum.
Sizde bilirsiniz ki mantıken bu denetimler aynıdır. Arkadaşlar artık sql üzerinde de bayağı yoğunlaşmak istiyorum. Son yıllarda yapılan birçok proje, çok sayıda bilgisayar tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu yüzden, ağ ortamında birden fazla kullanıcı aynı proje üzerinde çalışabilmektedir.
Bu işlemleri çok sık kullandığınız veri tabanı programıyla da yapabilmenize rağmen ağ ortamında güvenlik ve hızlı erişim açısından en iyi sonucu veren SQL Server veri tabanıyla da yapabilirsiniz.
Bu programla milyonlarca kaydın olduğu tablolar üzerinde işlem yaparken tüm kullanıcılara hitap ederek istenilen sorgu sonuçlarını da en hızlı şekilde elde edebileceksiniz. Neyse lafı yine fazla dolandırdım, dersimize geçebiliriz.
SQL Denetim Deyimleri
Birden fazla komutu aynı anda işletebilmek için SQL’de bloklar kullanılmaktadır. Tüm programlama dillerinde olduğu gibi akış kontrollerinde ve döngü yapılarında kullanılan komutlar birden fazla ise mutlaka BEGIN..END bloğunda yazılmalıdır.
• IF … ELSE Yapısı
Bir deyimin işletilmesini belli bir koşula bağlar.
• Kullanımı
IF koşul
{ deyim }
[ ELSE
{ deyim} ]
• CASE Yapısı
Case yapısı, birçok durum için dallanmaya müsait bir yapıdır.
• Kullanımı
CASE değer
WHEN değer THEN işlem
WHEN değer THEN işlem
ELSE işlem
END
• WHILE Döngüsü
Tekrar gerektiren işlemlerde istenilen şart gerçekleşinceye kadar işlem yapmaya olanak sağlar. While ile bir işlemi istenilen kadar tekrarlatabilirsiniz.
Genel yapısı şu şekildedir:
WHILE şart
BEGIN
Tekrarlanması gereken kodlar
END
Şart gerçekleşinceye kadar BEGIN ile END arasına yazılan kodlar işlem görür.
WHILE şart
BEGIN
Tekrarlanması gereken kodlar
END
Şart gerçekleşinceye kadar BEGIN ile END arasına yazılan kodlar işlem görür.
0 yorum:
Yorum Gönder